Reggio Emilia

Zoals de meeste ouders wel zullen weten, werken wij volgens de pedagogische benadering ‘Reggio Emilia’. De grondlegger van Reggio Emilia is Loris Malaguzzi (1920-1994). In het pedagogisch beleid van Kindercentrum de Parel kunt u hier meer over lezen (https://kindercentrumdeparel.nl/wp-content/uploads/2015/04/Pedagogisch-beleid-versie-29.10.2015.pdf).

Toen ik in dienst kwam bij Kindercentrum de Parel, hoorde ik dat Reggio Emilia hun inspiratiebron is. Tijdens de opleiding heb ik mij uiteraard wel in deze benadering verdiept, maar in de praktijk had ik er nog niet mee gewerkt.
Spannend, een nieuwe uitdaging! Als je nooit eerder met Reggio Emilia hebt gewerkt, is het een behoorlijke omschakeling. Ik was gewend om knutselwerkjes en activiteiten te bedenken, de materialen hiervoor klaar te leggen en een voorbeeld aan de kinderen te tonen. Reggio Emilia werkt heel anders: het kind dient zijn of haar creativiteit te tonen. Ik leg nu geen materiaal meer klaar, maar laat de kinderen zelf kiezen. Wil je verven, kleien of toch liever een knutselwerkje van papier maken? Het kan allemaal. De kinderen gebruiken tevens hun fantasie. Het gaat bij Reggio Emilia niet om het eindresultaat, maar om het proces.

leren-spelen-ontdekken
Op onderzoek uitgaan is ook een belangrijk uitgangspunt van Reggio Emilia. Lekker het bos in gaan, genieten van de natuur en lekker buitenspelen! Na een lange schooldag hebben de kinderen het zeker nodig om hun energie kwijt te kunnen. Op de groepen zijn er uiteraard regels, maar qua activiteiten mogen de kinderen veel. Zolang het pedagogisch verantwoord en veilig is, mogen de kinderen van alles maken en van alles doen.
De komende tijd willen de pedagogisch medewerkers van Kindercentrum de Parel zich meer verdiepen in Reggio Emilia. Meer activiteiten aanbieden gericht op thema’s, met deze benadering in hun achterhoofd. Spelend leren, voldoende uitdaging bieden, op ontdekking uitgaan en de talenten van de kinderen naar boven brengen. De kinderen moeten plezier hebben in het spelen en tegelijkertijd willen wij de ontwikkeling van hen stimuleren.
Wij gaan er met zijn alle voor!

Heeft u zelf nog leuke ideetjes voor activiteiten? Mailen kan naar pedagoog@kindercentrumdeparel.nl.

Groetjes en tot de volgende blog,

Angelique

Reggio Emilia onze visie

Plaats een reactie