Kinderen worden groot, dat merken ook de leidsters van Kindercentrum de Parel. Meerdere kinderen doen op dit moment hun best om zindelijk te worden, maar ik kan mij goed voorstellen dat dit lastig is. Het kind heeft altijd een luier om gehad en ineens moet het op een potje plassen, dat is gek. Het zindelijk worden gaat dan ook niet vanzelf, het kind heeft daar de hulp bij nodig van de mensen in zijn of haar omgeving. Je kunt ook pas met een zindelijkheidstraining beginnen als het kind er lichamelijk aan toe is. Over het algemeen krijgen kinderen tussen hun tweede en derde jaar voldoende controle over hun sluitspieren. Dit geldt niet voor ieder kind, sommige kinderen zijn er al eerder aan toe en sommige kinderen later. Zodra het kind het gevoel herkent, weet je dat hij* er klaar voor is. Enkele andere signalen waaraan je kunt herkennen dat het kind er klaar voor is, is het volgende:

* ‘‘Hij vindt een natte luier vervelend en blijft langer droog.

* Hij krijgt interesse in het toilet en wat daar gebeurt.

* Hij gaat zich afzonderen als hij een plasje moet doen.

* Hij geeft aan als hij geplast heeft door bijvoorbeeld zijn handje tegen zijn luier te leggen’’**.

Het makkelijkste is om eerst te beginnen met een potje en daarna pas aan het toilet te laten wennen. Het OKE-punt (Centrum voor Jeugd en Gezin) geeft enkele tips voor het potje en de toilet. Zo is het fijn om het kind makkelijk zittende kleren aan te doen, zodat hij het zelf kan uittrekken als hij op het potje wilt. Ook kun je vaste tijdstippen aanhouden om het kind op het potje te zetten, bijvoorbeeld na elke maaltijd of wanneer je weggaat. Uiteraard kun je dit ook doen als je ziet dat hij nodig moet. Tot slot kun je vaak complimentjes geven en het kind belonen als hij heeft aangegeven dat hij naar het toilet moet en het op het potje heeft geprobeerd.

Indien het kind aan het potje gewend is geraakt, kun je de overstap maken naar het toilet. Hierbij kun je het kind meenemen als je zelf naar het toilet gaat of je laat het bij een ander kind zien, zo ziet het kind alvast hoe het gaat. Ook kun je een wc-brilverkleiner of opstapje gebruiken, zodat het kind er makkelijker op kan klimmen. Net als bij het oefenen op het potje kun je ook weer vaste tijdstippen aanhouden om het kind naar de toilet te sturen, doe dit in beide gevallen alleen in het begin. Naarmate de tijd vordert, dien het kind dit zelf aan te kunnen geven.

Om het leuker te maken kun je het kind ook voorlezen uit boekjes over zindelijk worden. Het is belangrijk om veel complimentjes te geven en vooral niet boos of ongeduldig te worden als het kind een terugval heeft. Naast complimentjes geven kun je ook met een beloningsysteem werken: iedere keer dat het kind op het potje of de toilet heeft geplast, krijgt hij een sticker. Is de kaart vol, dan krijgt het kind een verassing. Dit kan van alles zijn: een uitstapje of een klein cadeautje, hiermee stimuleer je het kind om te blijven volhouden.

Het meest ideale moment om met de zindelijkheidstraining te beginnen is nu! In de lente of zomer kan het kind bij mooi weer lekker in de tuin rondlopen, zonder onderbroek aan. Op deze manier merkt hij sneller wat er gebeurt als hij plast.

Wat doen de pedagogisch medewerkers op de Parel?

  • Bij de verschoonrondes de kinderen die bezig zijn met zindelijk te worden meenemen naar het toilet
  • Regelmatig vragen: ‘moet je naar de wc?’ – Vooral tijdens het spelen
  • Stappen van de wc herhalen: wat doe je eerst, wat doe je na het plassen? “Handen wassen”. Het kind zoveel mogelijk zelf laten doen, dus zelf broek naar beneden. En op de wc zitten door middel van een wc verkleiner of op het potje, naar de voorkeur van het kind.
  • Complimenteren als het kind iets op de wc heeft gedaan: “Goed zo! dat is een grote plas hé?”. En zelf laten doortrekken.
  • Beloningskaart afgestemd op de doelen van het kind, bijvoorbeeld bij elk plasje een sticker of een hele dag droog blijven.

Zit je te twijfelen om ook met de zindelijkheidstraining te beginnen of weet je niet zeker of jouw kind er al klaar voor is? Trek dan aan de bel bij de leidsters van de peutergroep. In overleg met hun kan er een plan van aanpak worden gemaakt en wie weet loopt jouw kind binnenkort zonder luier rond!

Voor vragen kun je mij uiteraard ook mailen via pedagoog@kindercentrumdeparel.nl Groetjes en tot de volgende blog,

Angelique

* Waar hij staat kan tevens ook zij worden gelezen

Literatuurlijst:
** Geciteerd van https://www.mamaenzo.nl/peuter/zindelijkheid/stappenplan-zindelijk-worden

http://www.okepunt.nl/levensfasen/peuter/opvoeding-en-gedrag/zindelijkheid/potje-training

Afbeelding: http://monicahajek.nl/illustraties

Op het potje

Plaats een reactie