Hierboven enkele voorbeelden van de activiteiten die wij met de kinderen ondernemen.

Kindercentrum de Parel heeft zich laten inspireren door de Pedagoog Loris Malaguzzi (Reggio Emilia). Bij de pedagogische visie van Reggio Emilia staat “vrijheid” op de eerste plaats. Vrijheid van keuzes maken, vrijheid om te leren en te ontwikkelen. Alle kinderen krijgen interessante, natuurlijke producten aangereikt zodat zij geprikkeld kunnen worden. Wat zij met deze producten doen, is aan hen. Ieder kind is nieuwsgierig en wilt graag ontdekken.

In de visie van Reggio Emilia wordt het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid ontwikkeld. Bij Kindercentrum de Parel mogen de kinderen zelf kiezen in welke speelhoek ze willen spelen. Ook leren de kinderen op de peutergroep zelf hun brood smeren. Tevens communiceren de kinderen niet alleen door middel van taal, maar ook door te brabbelen, te zingen, te kruipen, te tekenen en niet te vergeten: de lichaamstaal! De eerste pedagoog zijn de kinderen voor elkaar. Kinderen leren veel van elkaar.
De tweede pedagoog zijn de volwassenen, zoals de ouders, leidsters en leerkrachten.
En de derde pedagoog is de omgeving: geluiden, geuren, kleuren.
Tot sluit leren de kinderen het meest van elkaar, omdat ieder kind verschillend is. Het ene kind houdt bijvoorbeeld van buiten spelen, het andere kind van knutselen. Als de kinderen zien welke interesses andere kinderen hebben, kunnen zij hierdoor beïnvloed worden en het ook leuk gaan vinden.

Visie van Reggio Emilia

Plaats een reactie