Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van je kind. Daarom volgen de pedagogisch medewerkers van Kindercentrum de Parel de adviezen op voor de kinderopvang van het Voedingscentrum. Dat betekent onder andere dat wij:

  1. Vooral basisproducten uit de Schijf van Vijf aanbieden.
  2. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet die kinderen binnenkrijgen beperken en zorgen dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.
  3. Feestjes gezond vieren. Daarom vragen wij aan ouders om traktaties klein en niet te calorierijk te maken. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief.
  4. Ons houden aan vaste eetmomenten, waarbij we rustig aan tafel eten. De medewerkers eten samen met de kinderen, begeleiden hen bij de maaltijd en hebben een voorbeeldfunctie.
  5. Voor baby’s een eigen voedingsschema gebruiken, dat wij op het voedingsschema van de ouder(s)/verzorger(s) afstemmen.

In deze blog wil ik ingaan op het nummer 3: feestjes gezond vieren. Het is natuurlijk een feest als je jarig bent. Er wordt voor je gezongen, je krijgt cadeautjes en je mag trakteren op school of op de opvang. In plaats van iets eetbaars zou het ook een klein cadeautje kunnen zijn wat de kinderen mee naar huis kunnen nemen. Kindercentrum de parel vindt het belangrijk om gezonde traktaties te geven en wilt hier meer aandacht aan besteden. Zo hebben wij een eigen pinterest pagina waar wij alle leuke traktaties op pinnen; https://nl.pinterest.com/kcdeparel/gezonde-traktaties/.

Het voedingscentrum geeft enkele algemene traktatietips zoals groente en fruit in een leuk jasje of kleine porties van producten die niet veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een handje naturel popcorn, soepstengels, mini eierkoeken of een zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes. Wilt u inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje op hun website: http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Consumenten/Mijn%20kind%20en%20ik/Naar%20school/Traktatieboekje.pdf.

Zelf is onze inspiratiebron http://www.gezondtrakteren.nl/. Op deze website vind je ontzettend veel verschillende en vooral ook leuke voorbeelden van traktaties. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het onderstaande voorbeeld heb ik op hun website gevonden; een racewagen van fruit. Het is gezond en ziet er ook nog eens leuk uit! Tevens zijn ook de recepten op de website te vinden.

Heeft u zelf leuke ideeën? Laat het in een reactie hieronder weten en deel het met alle ouders.

Groetjes en tot de volgende blog,

Angelique

Literatuurlijst:

http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/alles-over-gezond-eten-voor-kinderen-van-4-13-jaar/traktaties-en-kinderfeest.aspx

http://www.gezondtrakteren.nl/

 

Gezonde traktaties

Plaats een reactie