Waarom is voorlezen zo belangrijk? Vele ouders zijn zich er niet van bewust hoe belangrijk het voorlezen is. Uiteraard is het goed voor de taalontwikkeling van het kind. Hoe jonger je begint, hoe sneller ze zelf gaan willen lezen. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en leren hoe zinnen zijn opgebouwd. Door over het boek te praten wordt het kind gestimuleerd om actief met de taal aan de slag te gaan.

Ook leren kinderen goed te luisteren wanneer zij worden voorgelezen en leren zij zich te concentreren. Het prikkelt de fantasie en kinderen ervaren hoe leuk lezen is.

Het CPS Onderwijsontwikkeling en advies geeft enkele voorleestips die ik graag met jullie wil delen.
– Is uw kind pas één jaar? Zelfs dan geniet uw baby al van het voorlezen! Ze vinden het fijn om u te horen praten. Zo leren zij klanken, vergroten zij hun woordenschat en leren zij zich te concentreren.
– maak elke dag even tijd om voor te lezen. Al zijn het maar tien minuten. Dit kan bijvoorbeeld voor het naar bed gaan. Een vast moment maakt lezen tot een ritueel en is vertrouwd voor het kind. Wist u dat uw kind hierdoor beter in slaap kan komen, doordat de dag op een rustige manier wordt afgesloten?
– kies een boek dat past bij de interesse van uw kind. Uiteraard is het wel goed om af te wisselen, zodat het kind met verschillende teksten te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan gedichten, verhaaltjes, prentenboeken, artikelen, etc.
– praat over het boek en stel vragen. Stop bijvoorbeeld op een spannend moment in het verhaal en vraag hoe uw kind denkt dat het verder zal gaan. Interactie bij het voorlezen vinden kinderen ook altijd leuk.
– Misschien denkt u dat het vaker voorlezen van een boek zal vervelen. Dit is niet het geval. Door een verhaal vaker te vertellen zal uw kind het verhaal juist beter begrijpen. Iedere keer zal uw kind andere dingen uit het boek leren of opmerken.
Bent u benieuwd naar de andere voorleestip? Lees deze dan op de onderstaande website van het CPS.

Weet u trouwens dat er ook voorleesochtenden- of middagen zijn in de openbare bibliotheek? Voor de peuters (1 t/m 4 jaar) zijn er speciale voorleesochtenden. In Almere stad is dit elke woensdag en donderdag van 10.30 – 11.00 uur. En voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar is er elke zondag een voorleesmiddag van 14.00 – 14.30 uur. Het voorlezen is gratis!

Groetjes en tot de volgende blog,

Angelique.

Literatuurlijst:

CPS (2017). Tien gouden Voorleestips. http://www.cps.nl/l/library/download/urn:uuid:3fbb58cf-8581-47a6-b369-78c49fa32a82/tien_gouden_voorleestips.pdf?format=save_to_disk&ext=.pdf

de Vos – van der Hoeven, T. (2004). Het belang van voorlezen. http://www.opvoedadvies.nl/voorlees.htm

https://www.denieuwebibliotheek.nl/?page=17976823

Voorlezen

Plaats een reactie